Nattvandring.nu

Almedalsbloggen

Almedalsveckan lider mot sitt slut och det är dags att försöka sammanfatta veckan.
En uppgift som är nog så svår. Man vill säga så mycket efter en vecka som denna.
En vecka med så mycket intryck, möten, skratt, positiva och glada människor.
Men låt mig börja med de som varit här under veckan, på stiftelsens uppdrag.

Delar av vårt STeam har varit på plats. Några hela veckan, andra har delat på en vecka.
Jag syftar på Nils-Ivar, Anita, Jan-Olof, Hans, Pontus och Daniel. Jag tänker även på Nilla Broström från nattvandrarna Bräcke som hoppade in med mycket kort varsel. Vilket härligt gäng.
Man blir glad när man tänker på dem. Man blir glad när man träffar dem. Och vilken entusiasm. Vilken glädje. Vilken sammanhållning. Vilka underbara människor. Det har varit lycka att få ha med er under veckan.

Det är alltid lite riskabelt att placera ihop människor på en begränsad yta (lägenheten) under en så förhållandevis lång tid som Almedalsveckan. Personer som känner varandra men aldrig har bott ihop på detta sätt. Vi är ju alla olika, har olika rutiner och tycker olika om saker och ting.
Men det är beundransvärt att allt har fungerat. Att det varit ”högt i tak”, man har visat tolerans och respekt men framför allt haft roligt och kul. Det har verkligen varit teambuilding.
Att ni alla tagit av er egen tid, kanske semesterdagar eller arbetstid, för att vara med här – det är otroligt. Det visar att ni bryr er, att ni är engagerade och att ni ger tid.

GE TID – har varit vårt tema under veckan. Att uppmärksamma att vi alla har tid för våra barn och ungdomar. Att tid är något vi har – inte tar.
Temat har varit lyckat och vi kan också konstatera att den ”vattenflaska” vi delat ut var mycket uppskattad. Kanske en påminnelse när alla kommer hem om att nattvandring är viktigt och att vi alla kan ge tid. Under hösten kommer vi fortsätta jobba med temat GE TID runt om i landet.

Vi har mött många människor. Alla imponerade av det ideella engagemang som finns runt om i landet. Många som kanske på sikt vill vara med och nattvandra men kanske även vill bidra till att utveckla vår verksamhet ännu mer, som partner eller samverkanspartner.
Så det finns en del att jobba med när vi väl är hemma igen vilket känns extra roligt.

Tack till våra stiftare E.ON och Skandia. Tack till våra partners Carlsberg och 4CS. Tack för att ni alla tagit hand om oss, stöttat oss och hjälpt till att marknadsföra stiftelsen nattvandring.nu. Dels genom seminarier men också att ni tagit emot oss i era tält och trädgårdar i Visby samt genom utbildning i det nya verktyget Exonaut Observer (4CS) som kommer bli till stor hjälp framöver.
Ett annorlunda och roligt uppdrag vi haft under veckan har varit att i Carlsbergs Alkoholfria Bar, vara med och bjuda på fantastiska alkoholfria svalkande drycker.
Årets alkoholfria ”BASILIKABLOMSTER” var en succé och kan varmt rekommenderas en varm sommardag.
Fyll på glaset med ganska mycket krossad is (1/3)
1 flaska Carlsberg Non Alcoholic
5 cl Fläderblomssaft
4 cl Citronsaft
5 fingerkrossade basilikablad
Rör runt och avnjut med sugrör.

Vi fick också vid årets DJ Battle hjälpa till att dela ut ”Ramlösa Kärlek”, vilket var ett mycket uppskattat inslag.  

Vi har under veckan inte bedrivet nattvandring i traditionell form utan fokus har legat på att under dagtid sprida budskapet – GE TID.

Att få möjligheten att tillsammans med övriga representera stiftelsen nattvandring.nu under Almedalsveckan har varit otroligt stimulerande, roligt, härligt och spännande.
Känslan jag har är att vi alla hoppas kunna återvända nästa år för att återigen visa upp den fantastiska verksamhet som alla lokala nattvandrargrupper runt om i landet bedriver. Få visa och berätta om hur viktigt det är att man som förälder eller vuxen bryr sig och finns till hands och tar hand om våra barn och ungdomar. Att ett ökat vuxenengagemang för alla barn och ungdomar är viktigt. Få uppmärksamma att tid är något vi har, för det dyrbaraste som finns – våra barn och ungdomar.

Det är mycket man skulle vilja säga men jag stannar här och avslutar med att än en gång säga att det har varit fantastiskt att få vara här med övriga nattvandrare och vi hoppas att vi kan återkomma nästa år. Kommer sakna er som varit med, Almedalen, Visby, Gotland och den härliga stämning som varit.

Stort tack till er all, för er insats och nu avslutar vi för nu.

//Janne Lundholm

 

Lördag 4 juli 2015

Dagen började med en härlig promenad ner mot Nordreport, strandpromenaden mot Almedalen sedan tillbaka genom dessa härliga gränder som genomsyrar innerstaden i Visby. I en av gränderna stod en skottkärra med blommor i, först tänkte jag att det var växter som stått i något utställningstält men när jag kom närmare för att fotografera skottkärran såg jag att det fanns en lapp på den – Det var Destination Gotland som hade gjort iordning den och bad om att den skulle få komma på besök runt om i Visby för att bese sig. Lite roligt initiativ.

Det stod också att den som fick skottkärran skulle sköta om och vårda den till dess att den kördes till nästa ställe.

Efter den härliga promenaden var det dags för dusch och sedan frukost. I väntan på att Janne skulle komma med lite härlig fika började vi plocka undan och städa upp inför avresan

En härlig fika blev det och sedan en promenad in till Visby. Nu hade vi tänkt att vi skulle få vara turister. Så vi hade redan innan bestämt oss för att hyra en elbil och som tur var fanns det en inne åt oss. Nu kommer det som måste sett hur komiskt ut som helst en två meter lång man och en något kortare kvinna kravlar sig in i bilen och kör iväg. Men roligt hade vi när vi gav oss i iväg i den pyttelilla Twizy.

Turen fick gå runt Visby då det är i princip körförbud genom. När vi kom ut bar det iväg och hej vad det gick – 80 knyck var vi uppe i. Turen var ställd mot Lummelundagrottorna men för att vara säkra på att elen skulle räcka åkte vi först in på Krusmyntagården, laddade bilen medans vi åt saffanspannkaka med salmbärssylt och grädde. Då vi inte kom in i Lummelundagrottorna besökte vi istället Nordeuropas största kvarnhjul och det var imponerande. Daniel som är två meter lång såg ut som en liten skrutt. Efter grottorna gick färden vidare norrut mot Lickershamn för att se lite raukar. Sedan vände vi färden söderut för att komma hem till lägenheten och få lite mat i magen innan bilen skulle lämnas tillbaka.

Ett konstaterande som vi gjorde när vi kom hem var att det gäller att en inte är rädd om frisyren – Jag såg ut som Fillifjonkan när vi kom hem.

Under tiden som vi väntade på att maten skulle bli klar kom Janne med familj förbi för att hämta det material som var kvar.

Bilen skulle vara tillbaka kl 20:00 vilken den var. Sedan tog vi oss en härlig promenad genom Almedalen och Visbys gränder för att gå genom Nordreport där vi stötte ihop med, förmodligen, den sista politikern den här veckan.

En härlig vecka är över och många steg och mycket skratt har det blivit.

Tack Janne och stiftelsen nattvandring.nu för att jag fick förmånen att åka hit och representera er. Det har för mig varit oerhört värdefullt och jag hoppas att vi gjort nytta genom att finnas här.

Nu håller jag tummarna för att det blir även nästa år.

Anita Bengtsson

Uddevalla

 

Fredag 3 juli 2015

I dag var det fredag och en ny dag kom till oss nattvandrare i Visby. Kom upp som 2:a och förstås det första man gör är att starta kaffe bryggning. Är ett måste. Alla är ju lite möra efter våra tidigare vandringar så man är ju inte supersnabb upp. Efter frukost blev det lite hemarbete som innebar dammsugning i vår lägenhet.

Efter 10 kom Janne, vår coach här på Gotland, så vi hade kaffe med tillbehör och gick igenom gårdagens arbete. Bra samarbete med våra samarbetspartners. Vad ska vi skulle jobba med under dagen blev följande fråga. Vi fyllde väskor och en plastsäck med vattenflaskor plus lite informationsmaterial om nattvandring. Därefter tog vi vår sedvanliga promenad ner till Österport och vidare nerför backarna för att till slut komma ner till Almedalen. Gissa om vi var populär när vi lämnade ut våra vattenflaskor. Var kanon att stå vid vattenpost så man kunde fylla sina flaskor direkt. När de var slut skulle sedan gå till en glassbar och under denna promenad träffade jag Vänsterns Jonas Sjöstedt. Hälsade på honom och vi blev fotograferade. Vidare mot glassbaren där vi träffade Janne och åt glass tillsammans. Solen stekte så ett tag var vi i skuggan. Janne och nattvandraren Jan-Olof åkte till vår lägenhet och hämtade alla vattenflaskor vi hade kvar. Då blev det en överfull plastsäck som vi började dela ut. Många blev jätteglad för flaskorna och ville fylla på dem så fort som möjligt. Började sakta dra oss upp för de häftiga backarna i Visby. Tur med lite avbrott bl.a var jag tvungen att fånga in Jan Björklund för en bild och det gick bra. Tillslut var all flaskorna slut så vi drog sakta upp för backarna och när vi kommit utanför ringmuren blev det GOTLANDS TAXI tillbaka till lägenheten.

Väl där blev att fixa lite att äta och vila lite innan vi åter skulle ner till Almedalen. Åter Taxi ner till Österport och promenad ner för backarna. Träffade flera som tackade för flaskorna vi delat ut innan. Placerade oss ett tag på gräset för att lyssna på dagens talare. Sedan gick vi trötta upp till SVT debatt. Efter detta väntade en tung och mödosam promenad upp till Österport med några stopp för vila. Jag och Daniel tog ett extra depåstopp vid en glassbar och fick nya krafter efter detta. Anita gick före. Jag och Daniel beställde en TAXI för hemresan. Träffade en trevlig kvinnlig chaufför som gärna skulle vilja ha kontakt med Nattvandrarna Visby så jag fixade telefonnummer till dem så de får ta kontakt med varandra. När vi kommit hem blev det lite kaffe och trevlig samvaro.

Under eftermiddagen blev vi en man mindre eftersom Jan-Olof skulle flyga hem till Skåne igen. Vi tacka han för ett fint utfört arbete under en veckas tid.

Vi som deltagit under dagen är Hans, Anita, Daniel L, Jan-Olof och Janne L.

Nu ladda vi för en arbetsfri dag imorgon då vi på olika sätt ska se oss om på Gotland. Anita o Daniel hyr bil och jag själv kommer träffa min bror och övrig släkt här på Gotland.

Vid penna denna dag

Hans Hammargren 


Torsdag 2 juli 2015

Efter gårdagen var vi alla ganska trötta, så vi tog det lugnt till en början.

Strax efter 10 kom Janne för en liten genomgång av hur vi hade haft det igår och även om det var något speciellt med dagen

Efter mötet tog vi en promenad ner till Österport för att se den guidade turen med Visbytåg började.

En kortare upptäcktstur av Visby blev det innan vi satte oss på tåget för att få lära mer om staden innanför ringmuren.

När turen var avklarad tyckte vi allihop att det var dags för lite i magen, då vi inte kunde komma överens om var, blev det på varsin sida om gatan.

När lunchen var avklarad delade vi på oss, två gick tillbaka till lägenheten och de kvarvarande gick en liten tur för att se lite i affärer. När de hade gått en bit delade sig även de på sig, en gick mot Carlsberg och den alkoholfria baren, en mot lägenheten och en till en kompis.

I lägenheten var det slappa och försöka hämta krafter för att klara resten av dagen.

Efter en stund kom Nilla för att säga hejdå till oss som var i lägenheten för vidare transport till flygplatsen.

När klockan närmade sig 16:30 gick två av oss mot Visby och Carlsberg och den alkoholfria baren. Här var det full fart som det varit under hela veckan. Strax efter kl 17:00 kom vår bartender efter en väl jobbad eftermiddag. Nu var det för oss att vandra runt i Almedalen och dela ut vattenflaskor och broschyrer.

Vi kände av att vi hade gått mycket igår och att det blev sent så strax innan politikertalet lämnade vi Almedalen för att först ta ett litet brejk vid Max för att fylla på förråden sedan var det att försöka hänga med när vi gick tillbaka till lägenheten. Väl tillbaka blev det lite kex och ost som avslutning

Tack o hej leverpastej  

//Daniel ”Lulle” Lundh    


Onsdag 1 juli 2015

I dag började morgon aningen senare för vissa av oss (även undertecknad).

Jag tror de flesta av oss kände av både kroppen och knoppen…

Men efter en alltid lika god frukost, snabbmöte och ett lite försenat gofika för att hälsa Hans Hammargren välkommen till Visby så tog vi nya tag och begav oss ner till hamnen för att vara Carlsberg Sverige behjälpliga i deras alkoholfria bar.

I.o.m värmen så satsade vi lite extra på att dela ut vattenflaskor till alla hårt arbetande poliser. Mycket uppskattat. Möten och foton blev det med Mona Sahlin, Mattias Karlsson, Maud Olofsson, Barbro Westerholm och Håkan Wifvesson (ordf FC Rosengård) under dagen och kvällen.

Anita och Jan-O var på seminarie med EON som var väldigt intressant. Jag och Daniel hann med en sväng ner till vattnet för att kontrollera badtempen då Visby visade från sin soligaste sida, och det var helt klart bad-bart!  J

Mycket folk var i omlopp och trevliga möten gjordes.

Hela gänget gick och kramades lite med Skandia där vi fick ett trevligt bemötande och gott kaffe!

Efter middagen gick vi ner till Almedalsparken för att lyssna på Åkesson.

Det var mycket folk och mycket poliser och säkerhetsfolk på plats!

Vid debatten med SVT lyckades vi alla få mycket, och bra tid i tv.

 

Alla kände av sina fötter så när vi kom ner till stranden och Carlsbergs tält så satte vi oss en stund och njöt av solnedgången.

Anita och jag gick hem för att hämta jackor till kvällen och sedan tog vi oss ner för att hjälpa till och dela ut en pall av Ramlösas nya bubbelvatten ”Kärlek” vid Kallis där det pågick ett DJ Battle. Flaskorna togs tacksamt emot och försvann fort!

VD Mark på Carlsberg kom fram och tackade och skakade hand med oss när kvällen var slut.

En kvinna som fått i sig lite för mycket fick hjälp med vatten och hemfärd så allt slutade väl. Även grabbarna från KRIS fick lite kärlek av Daniel.

Medan vi väntade på vår taxi tillbaka så kom dörrvakten från andra sidan gatan fram och bad oss kontrollera en händelse lite längre bort på stranden, så Anita och Jan-O gav sig i väg.

Vi andra satte oss i taxin för att åka hemåt. När vi var framme ringde både Anita och Jan-O så vi vände och fick på så sätt en trevlig lite natt-sightseeing i Visby.

//Nilla Broström

 

Tisdag 30 juni 2015

Jag har precis kommit på att det är min tur att skriva i vår blogg. Detta efter att, efter en väldigt lång dag, tittat på U21 killarna när dom blev Europamästare. Vilken Lycka! Tänk om man hade fått vara med om något sådant!

Jag är en av 12 utvalda att representera STeam. Jag är en av ännu färre som har blivit utvald att representera Nattvandring.nu i Almedalsveckan. Vilken lycka! Tänk att man får vara med om detta.

Lycka kan vara väldigt mycket. För vissa av oss STeamare, inga namn, är det lycka att kliva upp fem på morgonen och gå en lång morgonpromenad. För vissa är det lycka när han lyckas att få dom andra att dela en taxi för att komma hem.
För vissa är det lycka att köpa en selfiepinne för 800:-, medan för andra är det lycka att gå hem för att spara 25:- på taxin.

Lycka är det att uppleva detta fenomen som politikerveckan är på Gotland, att få umgås med det fantastiska STeamet (och Nilla förstås), att få all uppskattning för att man är en Nattvandrare, att krama poliser, politiker och getingar, att lyckas synas med Nattvandrarjackan i direktsändning i dom olika TV-kanalerna, att umgås med andra organisationer, att stå i Carlsbergs alkoholfria bar och agera bartender, att träffa alla våra samarbetspartners, att komma hem på kvällen med värkande fötter och känna sig tillfreds.

Jag är lycklig!

//Jan-Olof Nilsson


Måndag 29 juni 2015

En uppfriskande morgon promenad genom Visbys gator. En god frukost, får upp övriga kollegor och gav oss iväg till frukostmöte tillsammans med 4CS – och genomgång av applikationen vi ska börja använda.

Efter dryga två timmar utbildning och genomgång påbörjar vi dagens arbete. Vandring på gatorna och synas. Och det lyckades vi med. Idag igen.

Mängder av fotsteg senare vänder vi kosan hemåt och äter lite lunch. Passar även på att vila en stund och byte av kläder. För kvällen närmade sig snabbt och ikväll på schemat stod det att vi skulle stå hos våra partners Carlsberg i deras alkoholfria bar.

Men innan dess så möttes vi av ett bekant ansikte – Annie Lööf. Annie berättade att även hon hade nattvandrat förr. Och självklart fick vi med henne på en bild.

Även LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ställde upp på en bild. En snabbvisit av f.d. rikspolischefen och tillika Riksidrottsförbundet ordförande - Björn Eriksson blev det också.

Sedan började arbetet i baren. Och många groggar och drinkar blev det.

Många personer tog emot lite halvt motvilligt den alkoholfria drinken.
Men dem alla sa samma sak. Det var extremt gott.

Efter att bartenderjobbet tog slut blev det vandring runt Almedalen. Mycket folk i rörelse och alla inväntade statsministerns partiledartal.

Dagen avslutades till slut med en resa hem, genom att köpa lite god ost, nya kex och hem för att ställa in om för morgondagens hemresa.

Ha en fortsatt trevlig vecka på Almedalen och Visby.

Med vänlig hälsning

Nils-Ivar Odelberg

.....................................................................................

Dagarna går fort när man har kul, trevligt och umgås med härliga människor.
Det är så jag har förmånen att få ha det under Almedalsveckan.
Jag vill passa på att här och nu tacka Nils-Ivar och Pontus som lämnar oss imorgon.
Det har varit ett stort nöje att ha med er.  Tack för alla härliga skratt, er entusiasm, er glädje och vilja att marknadsföra stiftelsen nattvandring.nu i Almedalen. 
Trevlig resa hem så hörs och ses vi snart.
//Janne Lundholm 

PS! Imorgon hälsar vi Daniel från Hallsberg välkommen. 

Söndag 28 juni 2015

Dagen har varit varm, svettig och mycket kreativ. Med värme på omkring 20 grader hela dagen har vi sen tidig morgon varit igång. Med dem sista förberedelserna, packa det sista i väskorna och bestämma var och hur vi ska gå.

Vi började resan ifrån Österport med skydd från solen under muren delade vi ut mängder med vattenflaskor, broschyrer om vad nattvandring är och vad det innebär. Sedan bar det av ut bland folket.

Efter några timmar med vandringar bestämmer vi oss för att återgå till lägenheten och ta oss lite mat.

Vi besökte efter maten den norra delen av Gotland och såg en del rauker och upplevde Gotland på det sätt som många tycker man ska göra, med en vandring på stranden längs Östersjön. Med solen högt på himlen hittade vi ett litet fik där vi tog en avkopplande kaffe och kaka.

På kvällen drog vi oss vidare in mot Visby och tog oss en stund in till Almedalen för att lyssna på Annie Lööfs tal på stora scenen. Med mycket folk började vi mingla mellan alla besökarna och visade upp oss. Med mycket lycka hamnade vi precis framför TV4´s där dem intervjuade centerns partiledare och vi syntes ganska bra i TV sändningen.

Ett avslut på detta inlägg vill jag bara säga att dagen har varit effektiv ifrån vår sida. Och jag vill önska er alla en riktigt god fortsättning på denna söndag och en bra början på veckan som kommer.

 

Med vänlig hälsning

Pontus Lindblad


Lördag 27 juni 2015

Dagen ägnades åt att inventera Visby, se var olika organisationer håller hus, var våra partners har sina aktiviteter med mera. Men så klart - även dela ut trycksaker och informera om nattvandring.

Vädret kan vi inte klaga på. Sol från en klarblå himmel med temperatur kring 20-25 grader, lagom vind - så varmt var det.

Kvällen ägnades så klart åt att följa Sverige i U21-EM och när slutsignalen ljöd hördes det. Som tänkte peppning inför matchen hade Jan-Olof och Pontus en egen match i kareokee. Vem som vann den matchen? Svårt säga - frågan är om de inte blev oavgjort.

//Janne Lundholm

Fredag 26 juni 2015

Efter en dags resande för några, knapp timme för andra så är nu första gänget samlat i Visby. På plats är nu Nils-Ivar Odelberg, Jan-Olof Nilsson, Pontus Lindblad och Anita Bengtsson. Under veckan kommer du bli bekant med fler personer som ansluter.

Vårt tema för Almedalsveckan är GE TID.
"Tid är något vi har - inget vi tar"

Kvällen är sen varför det idag blir en lite kortare text men vi rekommenderar dig att även följa oss på Facebook Stiftelsen nattvandring.nu, Instagram NVNU och Twitter #Getid #nattvandringnu #nvnu

Men, som sagt, vi är nu på plats och vi ser alla fram emot att sätta igång och synas på stan, med våra stiftare och partners, samt väcka intresse kring nattvandring.

God natt och sov gott - Janne Lundholm

Torsdag 25 juni 2015

Oj oj - nu är det full fart. Dagen har gått i turbofart men det är också härligt att mitt i ett mindre kaos, kunna konstatera att man har kontroll.
Har alla leveranser kommit, när får vi paketet, var är beachflaggorna, rollups, men här saknas det något och så vidare. Så har de två senaste dagarna varit.

Nu börjar allt bli klart, det mesta har man gått igenom och kan nu konstatera att allt är helt under kontroll.
Ikväll blir det den spännande leken - packa bilen och få med allt -  men det skall säkert gå bra. Återkommer när bilen är packad med bild och berättar då hur det gick.
Imorgon bitti bär det av mot 10 dagar på Gotland i Visby och Almedalsveckan.

Skall bli härligt och träffa våra representanter från olika delar av landet som kommer vara med, våra partners och många andra ansikten.
Från stiftelsen nattvandring.nu kommer du kunna följa:

Daniel Lundh, STeam / nattvandrarna Hallsberg
Pontus Lindblad, STeam / nattvandrarna Jönköping Centrum
Jan-Olof Nilsson, STeam / nattvandrarna Klågerup
Nils-Ivar Odelberg, STeam / nattvandrarna Östersund Körfältet
Anita Bengtsson, STeam / nattvandrarna Uddevalla
Hans Hammargren, STeam / nattvandrarna Ängelholm
Nilla Broström, nattvandrarna Bräcka
Janne Lundholm, stiftelsen nattvandring.nu
Wictor Lundholm, stiftelsen nattvandring.nu

Under Almedalsveckan kommer ni, förutom här,  kunna följa oss på Instagram, Twitter och Facebook.

Hälsningar från Janne Lundholm