skip to Main Content

Att nattvandra är lika viktigt som det är enkelt. Det handlar mest om att bara vara där, fråga hur någon mår, lyssna, kanske plåstra om eller låna ut mobilen. Men de få timmar du delar med dig av kan få enormt stor betydelse. Många unga som är ute kvällar och nätter saknar trygga vuxna. En del bara just för stunden, andra har aldrig någon som undrar var de är och hur de mår. Men genom att vara på plats några timmar i månaden kan du bidra med en vuxen persons närvaro, bygga upp ett förtroende och finnas till hands där det händer. Innan det händer.

Så här funkar det.
Du kan engagera dig mycket eller lite, varje minut du delar med dig av har betydelse. För att hitta din nattvandrargrupp tar du kontakt med stiftelsens kansli som hjälper dig. Skulle det inte finnas någon på just din ort kan du lätt starta en egen. Det här kräver inte att du måste lägga en massa extra tid på administration eller möten, det räcker med att du och några andra vuxna visar att ni vill bidra med några timmar i månaden.

• Du går alltid i grupp, aldrig ensam, och vill du inte vara ute på kvällar och nätter kan du välja att nattvandra dagtid istället.
• Stiftelsen tillhandahåller jackor, försäkring, trycksaker och annat som kan behövas.

 

Vill du vara med som nattvandrare kan du bära den röda jackan från det att du fyllt 18 år.

Tid är den värdefullaste investeringen.
Vi vet idag att en tredjedel av alla 13-17-åringar känner sig ensamma och saknar en vuxen att prata med. Vi vet också att ju fler vuxna som rör sig i områden där ungdomarna är, desto lugnare samhälle får vi. Men ofta är det först när något går snett bland ungdomarna som människor reagerar; Var det ingen som såg? Vems är ansvaret? Något måste göras. Och visst måste något göras, men allra helst ska det redan vara gjort. Vill vi skapa ett tryggt samhälle för alla, är förebyggande insatser ofta den effektivaste metoden. Och tid den värdefullaste investeringen. Att nattvandra är ett sätt att bidra med tid och närvaro där den verkligen behövs. Det är en värdefull investering du aldrig kommer att ångra.