skip to Main Content

Årets nattvandringsgrupp 2018 utsedd och hyllad

På tisdagen 10 april genomfördes en nätverksträff för samtliga lokala nattvandringsgrupper i Nacka med representanter även för Polarna Nacka, kommunledning och ordförande i lokala Brå. Vi överraskade då med tårtor och kunde överlämna priset ”Årets nattvandringsgrupp 2018” till en helt ovetandes nattvandring i Orminge.
Från stiftelsens styrelse deltog Helena Lundborg/Skandia Fastigheter, Karin Rosell/E.ON och från kansliet Janne Lundholm/verksamhetschef.

Motivering till priset:

“Genom målmedvetenhet, kontinuitet och engagemang har man genom åren verkat för samverkan med Myrsjöskolan, kommun och myndigheter. Arbetet har resulterat i att det idag är en självklarhet som förälder att delta i den lokala nattvandringen. Nattvandring Orminge lyfter ständigt det positiva med vuxennärvaro och har blivit en naturlig, självklar och fullt accepterad aktör bland ungdomarna.”

Vi säger stort GRATTIS till nattvandring Orminge.

Årets nattvandrare 2018 utsedd och prisad

Lördag 7 april 2018 uppvaktades årets nattvandrare 2018.

2018 års pris gick till Susanne Bakken, nattvandring Bjuv.
Susanne överraskades i hemmet efter ett gediget förarbete av bla Johanna Viltare/STeamgruppen samt släkt och vänner.
På plats fanns Margita Gullstrand Johansson från styrelsen, Janne Lundholm från kansliet, nattvandrare, familj, kommunrepresentant med flera. Tack till Citygross som sponsrat med tårta.

”En sann eldsjäl som med stor glöd för barn och ungdomar får sitt engagemang att sprida sig på lokalt plan men också inom de kommunala och politiska nivåerna. Utan egen vinning verkar Susanna för barn och ungdomars bästa, trygghet, värme, kärlek och förståelse över generationsgränserna. Genom närvaro vardag som helg, året runt, på ungdomars arenor skapar hon positiva relationer och trygghet.
Susanne Bakken är en eldsjäl som aldrig sätter sig själv i fokus utan finns där det händer. Innan det händer.”

Stort grattis till Susanne.

Stipendium

I samband med vårt 10 års-jubileum beslöt styrelsen för stiftelsen nattvandring.nu att instifta två årligt återkommande stipendier.

Årets nattvandrare
Ett personligt stipendium på 10 000 kr, specialdesignat smycke, diplom

Årets nattvandringsgrupp
Ett stipendium på 10 000 kr, diplom

Under nomineringsperioden har det inkommit många förslag vilket vi är glada för.
Då vinnaren i resp grupp är hemliga fram till utdelningen (sker under perioden 6 – 11 april) får vi tillsvidare be er ha koll på vår webbsida och Facebook. Kanske vi kommer sända live från utdelningarna. Så ha koll.

Tänk också på att inför 2019 – kommer nytt nomineringstillfälle. Stipendierna kommer alltid att utdelas kring 8 april.

Stiftelsen nattvandring.nu – 10 år

Den 8 april 2008 hände det.
Nyfikenheten kring vad som skulle ske detta datum var stort och när den första webbsidan släpptes klockan 09.00 visste nog ingen av oss vad som skulle ske. Men mottagandet blev överväldigande positivt.
Förfrågningar rasade in och många ville få besök för att veta mer.
Det märktes att detta var något som Sverige saknat. En verksamhet som byggde på enkelhet, trygghet och stabilitet. Där inga kostnader som medlemsavgifter och dylikt togs ut utan allt skulle vara gratis.

Tack vare stiftarna E.ON och Skandia och våra partners har vi genom åren kunnat fortsätta på den vägen.
Att driva en helt fristående verksamhet som bygger på enkelhet, trygghet och stabilitet. Men också att erbjuda ett nätverksavtal med allt vad det innebär – helt gratis.

Nu när vi fyller 10 år, kan vi också konstatera att intresset är fortsatt stort, både från allmänhet och kommuner, och antalet engagerade vuxna fortsätter att växa.
Ett flertal kommuner runt om i landet har tecknat samverkansavtal med oss, samverkan med polis och andra myndigheter fortsätter och vi fortsätter självfallet att satsa.

När man nu står i dörren mot de kommande nya 10 åren måste vi alla rikta ett stort och innerligt tack till er alla som engagerat er.
Tack för alla roliga och härliga möten. Tack för allas stöd och entusiasm. Tack för förtroendet vi fått.

Nu ser vi fram emot de kommande åren där utveckling av verksamheten fortsätter.

Stort tack för 10 fantastiska år önskar

Stiftare, styrelse, partners och kansli.

 

Nattvandring Eleonora välkomnas

Idag börjar vi med att hälsa en ny lokal nattvandringsgrupp välkommen.

Det är nattvandring Eleonora i Malmö som nu startar upp sin verksamhet.

Vi önskar er lycka till och ser fram emot en positiv samverkan.

Vi fortsätter att växa. Många nya grupper tecknar avtal.

Det är med stor glädje vi konstaterar att intresset för ett ökat vuxenengagemang, nattvandring, stiftelsen nattvandring.nu fortsätter att öka.
Många nya kontakter, presentationer, inspirationsträffar, föreläsningar med mera genomförs ständigt och det glädjer oss alla.

Så vi vill passa på att hälsa ett antal nya lokala nattvandringsgrupper välkomna till stiftelsen nattvandring.nu och nätverket.

Nattvandring SUNNERSTA, Uppsala kommun, Uppsala län

Nattvandring STUVSTA, Huddinge kommun, Stockholms län

Nattvandring PLANTAN, Helsingborgs stad, Skåne län

Nattvandring SAHOTMAKAADO KULTURFÖRENING KISTA, Stockholms län

Nattvandring HELSINGBORGS CITY, Helsingborgs stad, Skåne län

Nattvandring VINTERVIKEN, Stockholm, Stockholms län

 

GRATTIS Susanne! 25 år som nattvandrare.

 • 20 februari, 2018
 • Nyhet

GRATTIS Susanne, 25 år …
…som nattvandrare

Susanne Knutson i Eslöv, gift, 2 vuxna barn och ett barnbarn på 9 månader.  Jag möter Susanne i Höör i samband med en kurs för nattvandrare och när hon berättar att hon hållit på i 25 år måste man ju få veta mer.

Förutom familjen och jobbet, hon arbetar på en HR-avdelning sedan 33 år inom ett stort livsmedelsföretag med 1500 anställda.
Susanne fortsätter; ”när mina grabbar var 3 och 5 år kände jag att jag ville göra något på min fritid som hade med ungdomar att göra och fick då via en medarbetare på jobbet reda på att han var nattvandrare. Efter den första vandringen var jag fast. Jag var en vuxen som ungdomarna kunde prata med och jag kunde hjälpa om det behövdes.
Efter ett antal års vandring i Eslöv var det en tillfällighet som gjorde att jag i samband med nedläggningen i Eslöv beslöt mig för att fortsätta vandra i Höör. Och så har det blivit och nu är det sammanlagt 25 år sedan jag började nattvandra.

Hur upplever du ungdomarna ser på er nattvandrare?
– Mötet med ungdomarna är underbart. De är glada och positiva över att vi finns ute. Att vi kan hjälpa, stötta, medla och råda utan att vara myndighetspersoner eller poliser.

Hur orkar du fortsätta?
Det bästa med att nattvandra är alla underbara människor man möter, både på vandringar men även alla nattvandrare man ”hänger med”. Det ger energi, massor med energi. Vi har en otrolig sammanhållning i gruppen och man får många goda skratt.

Vad säger man? Fortfarande så engagerad och positiv till vandringarna och mötet med alla människor. Känns som att det kan bli 25 år till, eller?
Så länge jag orkar och är frisk är detta något som jag verkligen vill hålla på med. Så vi får se hur många år till det blir.

Stiftelsen nattvandring.nu säger Grattis till 25 år som en engagerad vuxen och nattvandrare och hoppas att Susanne fortsätter i många år till

.

Återigen – Ingen försäljning sponsorpaket!

 • 15 februari, 2018
 • Nyhet

Med anledning av de dagliga förfrågningarna, från företag, om vi står bakom den försäljning av sponsorpaket via telefon som pågår måste vi återigen klargöra att så inte är fallet. Företagarna uppfattar det som att pengarna kommer alla lokala nattvandringsgrupper i Sverige och stiftelsen nattvandring.nu tillgodo. Så är alltså inte fallet.

Inga pengar kommer varken stiftelsen nattvandring.nu eller de över 340 lokala nattvandringsgrupper som ingår i nätverket tillgodo. Däremot drabbar det den lokala gruppen då man kan förlora viktigt lokalt sponsorstöd som man haft genom många år.

Vi uppmanar därför dig som företagare, säg inte Ja direkt. Kontrollera om ni har någon lokal nattvandringsgrupp på orten.
Ta kontakt med gruppen och stäm av vilken organisation de tillhör.
Vilken färg på jacka/väst har man?
Du kan också alltid ta kontakt med oss på stiftelsen nattvandring.nu så skall vi ge dig rätt besked och information.


Stiftelsen nattvandring.nu är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som arbetar för ett ökat vuxenengagemang för barn och ungdomar samt att utveckla, stödja och främja nattvandring i hela landet. Vi ingår inte i någon annan organisation utan är helt fristående.
Idag ingår drygt 340 lokala nattvandrargrupper över hela landet som engagerar över 45 000 vuxna för våra barn och ungdomar.

Vårt mål är att värna om ungdomars bästa på ungdomars egna villkor och därigenom skapa förtroende och dialog som annars inte är möjlig. Just genom att bygga jämbördiga relationer till ungdomarna så får vi en helt annan insikt och förståelse för deras situation. Detta samspel/utbyte erbjuder goda förutsättningar att minska bruket av alkohol och droger samt gatuvåldet och därigenom möjliggöra ett tryggare samhälle för oss alla.

Verksamheten drivs också så att det, så långt det är möjligt, skall vara helt kostnadsfritt för nattvandrargrupperna, d.v.s. inga medlemsavgifter eller årsavgifter. Genom det nätverksavtal som varje lokal grupp tecknar erhåller man; Jackor med fleece eller västar, försäkring, trycksaker, startkit, föreläsningar och kurser med mera.

Nominera årets nattvandrare och/eller årets nattvandringsgrupp

 • 10 februari, 2018
 • Nyhet

Stiftelsen nattvandring.nu fyller i år 10 år och i samband med detta instiftar vi två årliga stipendium för att premiera och stimulera en lokal nattvandrare och en lokal nattvandringsgrupp inom stiftelsen nattvandring.nu.
Alla, även du som inte är nattvandrare eller engagerad inom nattvandringen, får vara med och nominera i båda kategorierna.

Nomineringsperiod är:                      lördag 10 februari till söndag 11 mars 2018

Vinnare kommer att utses av stiftelsen nattvandring.nus styrelse och vinnare presenteras den 6 april 2018.

Priserna kommer att utdelas hos respektive lokal nattvandringsgrupp enligt överenskommelse.

OBS! Stiftelsens styrelse, kansli, STeamgrupp samt familjemedlemmar eller annan anhörig till någon av dessa personer får inte nominera person eller grupp.

Priser

Årets nattvandrare
Personligt stipendium                         10 000 kronor
Specialdesignat smycke                     för kvinna eller man
Designat av den danske guldsmeden och juveleraren Daniel Höeg Bossen, Hearts and Arrows i Köpenhamn
Diplom

Kriterier

 • Gjort särskild insats för enskild person eller grupp
 • Utvecklats eller medverkat positivt till utveckling av andra
 • Haft nytänkande
 • Skapat förtroende med ungdomar och verkat för deras bästa
 • Utvecklat nattvandringen lokalt i positiv anda

Årets nattvandringsgrupp
Stipendium                                            10 000 kronor
Diplom

Kriterier

 • Utvecklat samverkan
 • Gruppen utvecklats positivt
 • Gjort särskilda insatser
 • Gott anseende hos ungdomar och allmänhet
 • Är en aktiv del av det förebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunen/stadsdelen

 Så här gör du för att nominera:

 1. Gå vidare genom att klicka HÄR
 2. Fyll i alla uppgifter om dig själv och den person och/eller den grupp du nominerar.
 3. Tänk på att motivera varför personen/gruppen skall få priset.

Stockholm 2018-02-08, klockan 14.44

Har precis avslutat ett par samtal från företagare i Malmö som blivit kontaktade av telefonsäljare som säljer sponsorpaket för en nattvandringsorganisation.
Problemet är att företagarna uppfattar det som att pengarna går till alla nattvandringsgrupper och organisationer i landet – vilket inte är fallet. Man säger också att man behöver pengarna för att kunna utveckla nattvandringen.

I Malmö finns idag ett antal lokala nattvandringsgrupper och fler är under uppstart men då i stiftelsen nattvandring.nu regi. Totalt i Skåne finns det idag drygt 60 lokala nattvandringsgrupper vilka ingår i nätverket och stiftelsen nattvandring.nu.
Vi och våra lokala nattvandringsgrupper har samverkan med kommuner, myndigheter och andra organisationer.

Stiftelsen nattvandring.nu är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som arbetar för ett ökat vuxenengagemang för barn och ungdomar samt att utveckla, stödja och främja nattvandring i hela landet. Vi ingår inte i någon annan organisation utan är helt fristående.

Idag ingår drygt 340 lokala nattvandringsgrupper över hela landet som engagerar över 45 000 vuxna för våra barn och ungdomar.

Vårt mål är att värna om ungdomars bästa på ungdomars egna villkor och därigenom skapa förtroende och dialog som annars inte är möjlig. Just genom att bygga jämbördiga relationer till ungdomarna så får vi en helt annan insikt och förståelse för deras situation. Detta samspel/utbyte erbjuder goda förutsättningar att minska bruket av alkohol och droger samt gatuvåldet och därigenom möjliggöra ett tryggare samhälle för oss alla.

Verksamheten drivs också så att det, så långt det är möjligt, skall vara helt kostnadsfritt för nattvandringsgrupperna, d.v.s. inga medlemsavgifter eller årsavgifter. Genom det nätverksavtal som varje lokal grupp tecknar erhåller man; Jackor med fleece eller västar, försäkring, trycksaker, startkit, föreläsningar och kurser med mera.

Så återigen – stiftelsen nattvandring.nu eller någon av alla drygt 340 lokala nattvandringsgrupper runt om i landet får inga pengar från dessa sponsorpaket.

Varken de lokala nattvandrargrupper som ingår i stiftelsen nattvandring.nu (bär röda jackor eller västar med nattvandring.nu på) eller stiftelsen står bakom denna telefonförsäljning.