BLOGG

På denna sida kommer du kunna läsa om vad vi gör, tankar, funderingar, presentationer och mycket mer. 
Senaste artikeln är alltid överst. Trevlig läsning.

NILS-IVAR ODELBERG

En äkta jämte i styrgruppen

Jag är en äkta Jämtlänning på 66 år. Född i Gäddede, en liten by i norra Jämtland, men sedan 2008 är jag bosatt i Östersund tillsammans med min fru Riitta.

På fritiden är det mina fyra barn och nio barnbarn som tar mycket av min tid och därefter har både jag och min livskamrat och kärlek Riitta skogen och fjällen som rekreation, så ofta vi har tid och möjlighet.

 

Barn och ungdomar har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför har jag under många år varit engagerad som fotbollstränare i både Sverige och Norge, fotbollsdomare, föreläst kring mobbing på skolor men också haft utbildningar inom SISU Jämtland/Härjedalen och i Nord-Tröndelag.
Matlagning har och är också ett stort intresse och kanske då speciellt vilt.

 

Som medlem i stiftelsen nattvandring.nu’s styrgrupp är jag en av sex personer i landet som är stiftelsens ”förlängda arm”. Det innebär också att jag är kontaktperson och mentor för alla lokala grupper, inom stiftelsen nattvandring.nu, i Jämtland/Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.
Genom kontinuerlig kontakt med de lokala grupperna, politiker, tjänstemän, fältare och polisen kan vi skapa förutsättningar för en samverkan i god och positiv anda. En samverkan för ett positivt förebyggande arbete. Ett arbete som måste prioriteras och inte får handla om pengar. Barn och ungdomar är det viktigaste vi har.

I min roll är jag också kontaktlänk med några av våra norska grannars nattvandrargrupper. Bland annat Trondheim där jag varit på besök ett flertal gånger och nattvandrat. Men självfallet har även norrmännen varit över till oss i Östersund och nattvandrat t.ex. under Storsjö Yran.

 

En kvällspromenad med vänner och goda grannar som trygga vuxna, för våra barn och ungdomar, ger alltid näring till kropp och själ. Att få möjlighet att möta ungdomar, samtala, hjälpa, stötta är guld värt. Vi vuxna behövs där ute.
Så mitt råd: Sök upp din närmsta grupp och ta en skön kvällspromenad tillsammans.
Tack för ordet och vi hörs vidare.

 

Nils-Ivar 

PS! På bilden har vi vandrat upp på Suljätten i västra Jämtland. Kallsjön och de norska fjällen i bakgrunden.

STORT TACK

Nöjdhet garanteras

Sommaren och semestern är slut. Nu har skolorna börjat och livet börjar återgå till det normala – eller inte. Vad är normalt?
Det blev ingen semester utomlands för många. Det blev istället ”Hemester”.

Det blev en klart annorlunda sommar med anledning av pandemin som drabbat hela världen. Det innebar också att vi fick nya saker att lyssna till och fundera över. 

Många av oss följde de dagliga presskonferenserna som sedan blev två gånger i veckan. Vi följde media och all rapportering kring pandemin världen över.


Men detta innebar också att många kommuner, fältare, mobila team och polisen uppmanat föräldrar att vara nyfikna, prata med sina ungdomar kring pandemin och riskerna, hur man skall umgås men också uppmanat till att fler trygga vuxna skulle finnas ute under sommaren. 
Glädjande nog kan vi konstatera att oerhört många har hörsammat denna vädjan och antingen bara funnits ute som föräldrar eller engagerat sig i nattvandring. Man har varit trygga vuxna för alla våra barn och ungdomar.


Vi inom stiftelsen nattvandring.nu har vi aldrig upplevt ett sådant engagemang under en sommar som i år. Ideella krafter, trygga vuxna, har engagerat sig på ett sätt som är enastående. Nya grupper har startats i en utsträckning som är fantastiskt. Men nu gäller det också att vi alla inte släpper taget utan fortsätter på den inslagna vägen. Att vi fortsätter att finnas ute för våra barn och ungdomar.

Till er alla, lokala nattvandringsgrupper, volontärer, engagerade vuxna, kommunanställda, poliser, styrgruppen inom stiftelsen nattvandring.nu och många fler, vill jag och vi rikta ett STORT och INNERLIGT TACK för ert engagemang och god samverkan.
Allt för det dyrbaraste vi har – våra barn och ungdomar.


Vi, precis som alla, fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer under hösten.


Tack för ditt och ert engagemang
Janne Lundholm
Verksamhetschef

JAG KÄNNER ORO!

Service på högsta nivån

VI befinner oss i ett läge med en pandemi, Covid-19, som berör oss alla. 
Social distansering, äldre skall inte möta barn och barnbarn, hålla avstånd i butiker, vi skall inte kramas, vi skall vara hemma om vi är känner oss sjuka eller har symtom, jobba hemifrån och vi skall heller inte göra längre eller onödiga resor.
Sommaren i årblir förändrad och många funderar över hur det blir till hösten.

Dock känner vi som ger av vår tid till nattvandring en stor, mycket stor oro, för det dyrbaraste vi har. Våra barn och ungdomar.

Medan vi föräldrar/vuxna sitter hemma och har social distansering, har vi ungdomar som inte tänker i samma banor. 
Under senare tid har rapporterna från olika delar av landet varit entydiga.
Ungdomarna ser det inte på samma sätt.

Det är nu inte ovanligt att barn runt 10-11 år är ute kring midnatt och många gånger hänger med betydligt äldre ungdomar.
Man umgås på badplatser, vindskydd i friluftsområden med mera, många gånger 100-150 personer samtidigt. 
Ingen social distansering utan man sitter i knät på varandra, kramas, pussas, myser, delar flaskan eller cigaretten.
Vi ser också att det dricks mer alkohol bland ungdomarna men det som också skrämmer oss är att brukat av t.ex. cannabis ökar bland ungdomarna.
Deras inställning är att det är mindre farligt att ta en ”joint” än att dricka alkohol.
Senaste tiden har vi också kunnat läsa om och fått rapporter om ”gas” till gräddsifonen som våra barn och ungdomar inhalerar för att få ett rus. Ett rus som kan ända livet fortare än man tror. Hel Muskotnöt är också ett exempel på hur de "rusar sig". Man hittar nya sätt att ”känna sig lyckliga” och trivas ihop. Tyvärr på sätt som riskerar deras framtid och liv.
Vad är det som våra ungdomar vill döva? Är det ett rop på hjälp? Är signalen: "Se mig, hör mig, bry dig om mig?"

Vi går nu mot en sommar där många ungdomar kommer vara hemma. På sin hemmaplan. Inga utlandsresor, inga resor till sommarstället. Man kommer umgås i sin vanliga miljö. Hemester är det nya uttrycket.
Vad händer efter sommaren? När skolan skall börja igen. Hur många ungdomar kommer till skolan? Hur många ungdomar har behövt akut hjälp från sjukvård, psykiatrin och BUP.

Kommuner uppmanar nu föräldrarna och vuxna till nattvandring över sommaren. Många polisområden "mobiliserar" för sommaren. 
Sommaren har varit en tid då många nattvandringsgrupper tagit paus då ungdomarna inte umgåtts på samma sätt. Men vad händer nu i sommar? 

Frågorna är många men den viktigaste och första är: 
Var är föräldrarna? Var finns ni vuxna som bryr er. 
Varför sitter man bara hemma och pratar om vikten av social distansering? 
Hur pratar vi med våra barn och ungdomar om social distansering?
Hur kan vi föräldrar acceptera att det som nu sker, bland våra barn och ungdomar, får och kan ske?
Vet du var ditt barn är till helgen? Vet du vad ditt barn gör i helgen? 

Det handlar inte om tiden, för den har vi. Tid är inget man tar utan ger till det dyrbaraste vi har – våra barn och ungdomar.
Det handlar inte om ”mina barn och andras ungar” utan om ”MINA BARN OCH VÅRA BARN.

Alla som engagerar sig för barn och ungdomar i alla dess former gör en fantastisk och enastående insats. Men den viktigaste personen i deras liv, barn och ungdomars, är vi föräldrar. Det är vi som är förebilden, det är vi som skall bry oss, det är vi som skall finnas där och det är vi som har ansvaret för våra barn och ungdomar. 

Så snälla förälder, prata med ditt barn, prata med din tonåring, var tydlig och visa att du bryr dig. Bli en av de som finns där det händer. Innan det händer!
Ta nu chansen att bli en av oss, inte som barnvakt för ditt eget barn, utan som en vuxen som bryr sig, som finns där det händer. Innan det händer!
Det finns alltid en jacka eller väst till dig också.

Till alla er som idag är engagerade inom nattvandring, dag- och kvällsvandring, trygghetsvandring, till alla er som arbetar inom kommun och myndigheter för våra barn och ungdomar, vill jag rikta ett stort, varmt och innerligt tack.
Tillsammans är vi starka och vi kan om vi vill, om vi har rätt mål och om vi samverkar. Samverkar för våra barn och ungdomar. 
Trevlig och positiv sommar önskar

Janne Lundholm
Verksamhetschef
Stiftelsen nattvandring.nu

MICHAEL WALLIN HAR ORDET ...

Service på högsta nivån

… och vem är det?!?

Jo, en av dem som ingår i STYRGRUPPEN. Jag hjälper gamla och nya grupper i regionerna Östergötland, Jönköping och Kronoberg som vill ha hjälp med utbildning av nya medlemmar, starta upp nya grupper och ge råd och förslag till gamla grupper med det som grupperna vill ha hjälp med.


Jag brinner verkligen för att få vuxna att ställa upp för att stötta ungdomar som behöver stöd på olika sätt vid olika tillfällen. Jag tror också att alla goda krafter i samhället måste samverka – på riktigt – om vi ska minska kriminalitet, utanförskap, psykisk ohälsa och droger. Varje satsad krona på förebyggande arbete ger tiofalt igen – på sikt! Inte omedelbart, tyvärr, det är en investering som tar tid att få tillbaka pengarna på.

För tillfället kan jag varken vara ute och nattvandra i Nässjö eller åka ut och besöka grupperna, för jag har självvald karantän, för jag är 70+ och dessutom i en riskgrupp. Men det får vara så här till dess att Covid-19 har minskat, eller att jag har blivit vaccinerad. Jag försöker hålla kontakt med ”mina” grupper via telefon, e-post eller sms. Och det är trevligt när någon grupp hör av sig till mig och vill något. Jag försöker alltid att finnas till hands – innan det händer!


Men jag är inte sysslolös trots att jag är pensionär och dessutom inte ska träffa andra människor överhuvudtaget. Jag är alltså aktiv i ett par andra föreningar och dessutom fritidspolitiker. Och när jag inte gör något av detta, så är jag på hugget ändå – det blir det gärna en fisketur till en sjö utanför Nässjö, som ni kan se på fotot, som är taget för några kilo sedan…

Tack för ordet och önskar er alla en skön sommar.

TREVLIG LÄSNING

Nöjdhet garanteras

Med denna sida som vi kallar "Blogg" hoppas vi att du som följer oss eller bara är nyfiken skall få en känsla av allt som händer. Kanske om oss som är verksamma inom stiftelsen på ett eller annat sätt eller bara kanske någon kul berättelse som vi vill dela med dig.
Ibland kanske du följer mig på någon av alla mina resor runt om i landet eller när någon ur styrgruppen varit ute på ett möte, hållit en kurs eller hittat något kul att förmedla.
Vi kommer säkerligen bland fritt och mycket. Hoppas du får en stunds trevlig läsning.
Janne Lundholm, verksamhetschef, stiftelsen nattvandring.nu

 
  • Facebook
  • Twitter

©2020 av Stiftelsen nattvandring.nu.