Vi möjliggör 25 000 vandringar per år genom insatser av 60 000 nattvandrare organiserade i 440 grupper, skriver artikelförfattaren.
Organisationer inom civilsamhället gör ovärderliga insatser som myndigheter och politiker inte klarar av. Ändå tvingas vi föra en evig kamp för ekonomisk överlevnad. Det är rätt att jaga bidragsfuskare, och det krävs ökad kontroll. Men det vi gör är billigt för samhället, skriver Nadim Ghazale, verksamhetschef på Nattvandring.nu och tidigare polis.
Civilsamhället arbetar hårt dag och natt för att möta de samhällsutmaningar som ingen annan orkar ta tag i. Vi består av frivilliga organisationer och grupper som inte är en del av staten eller näringslivet. Det inkluderar ideella föreningar, frivilligorganisationer, gräsrotsrörelser, med flera. Vi fyller i luckorna där politiker och myndigheter fallerar och förväntas till och med ta denna roll.
Men vi gör detta med minimala resurser och en ständig kamp för egen överlevnad. Situationen tvingar oss att slösa värdefull arbetstid på att trygga våra verksamheters finansiering, i stället för att ägna tiden åt samhällsviktiga insatser.
För mig har det varit en ögonöppnare att byta arbetsplats från Polismyndigheten, som med rätta överöses med ekonomiska muskler, till civilsamhället, som möter den raka motsatsen. Resultatet är att vår potential kvävs av en ständig kamp för ekonomisk stabilitet. Hur ska vi kunna skapa långsiktig och hållbar förändring när vi hela tiden balanserar på randen till vår existens?
Det är som att makthavare bara kan se en sak åt gången och missar händelsekedjor och synergieffekter. Om civilsamhället – som arbetar längst ner i den preventiva arbetsordningen – kan utföra sitt jobb så blir offentliga aktörer avlastade, vilket ger dem möjlighet att fokusera på det de gör bäst. Dessutom får vi ett tryggare samhälle för alla.
Hur ska vi kunna skapa långsiktig och hållbar förändring när vi hela tiden balanserar på randen till vår existens?
Civilsamhället har en unik förmåga att nå medborgare och ta itu med utmaningar på sätt som varken politiker eller myndigheter kan. Att det här inte är uppenbart för beslutsfattare är för mig en gåta.
Det civilsamhället levererar är en mycket kostnadseffektiv och positiv effekt med små ekonomiska medel. Liten input som ger en hög output. Vi på Nattvandring.nu har exempelvis 2 miljoner kronor i budget per år. Det tillåter oss att med en heltidstjänst mobilisera, organisera, utbilda och försäkra trygga vuxna i offentliga rum över hela landet.
Vi möjliggör 25 000 vandringar per år genom insatser av 60 000 nattvandrare organiserade i 440 grupper. Vi har dessutom kostnadsfria samarbetsavtal med 35 kommuner. Detta skapar årligen 500 000 möten mellan ungdomar och trygga vuxna.
Arbetsinsatsen är värd cirka 25–30 miljoner kronor per år och det tiofaldiga i samhällsbesparing. Trygga vuxna i offentliga rum som ger en brottsförebyggande och psykosocialt positiv effekt. En grundläggande trygghetsskapande och hälsofrämjande folkrörelse.
Inom Nattvandring.nu är vi smärtsamt medvetna om att vissa aktörer i civilsamhället har begått felaktigheter genom bland annat bidragsfusk och förskingring i sin hantering av ekonomiska medel. Tyvärr har detta lett till ett slags kollektiv bestraffning från olika håll som är orättvis och drabbar seriösa verksamheter mycket hårt.
Vad som krävs är i stället finansieringsmodeller med ökad kontroll, insyn och redovisning. För att bevara den tillit som är grunden för statens stöd till civilsamhället, måste vi stärka insynen och kontrollen av bidragsanvändningen. Ökad transparens och redovisningskrav är nödvändigt för att förhindra missbruk och säkerställa att resurserna verkligen når de organisationer som gör mest nytta.
Genom att införa mer omfattande kontroller kan vi skydda både medborgarnas förtroende och civilsamhällets integritet, samtidigt som vi säkerställer att pengarna används på ett ansvarsfullt och effektivt sätt.
Genom partnerskap och ekonomiskt stöd kan näringslivet inte bara bidra till ökad trygghet, utan också dra nytta av de positiva effekterna som ett starkt civilsamhälle medför.
Samhället måste erkänna den enorma betydelsen av civilsamhällets arbete och säkerställa organisationernas ekonomiska trygghet. Det kräver omfördelning av offentliga medel för att långsiktigt ge våra organisationer den stabilitet de behöver för att kunna fokusera på att lösa samhällsproblem, i stället för på att överleva.
Också näringslivet måste ta sitt ansvar. Det är dags för fler företag att inse värdet av att investera i civilsamhället. Genom partnerskap och ekonomiskt stöd kan näringslivet inte bara bidra till ökad trygghet, utan också dra nytta av de positiva effekterna som ett starkt civilsamhälle medför.
Som medborgare har vi också en plikt. Vi måste erkänna värdet av civilsamhället och gärna höja våra röster för dess sak. Vi kan också stötta ekonomiskt eller genom volontärarbete.
Nattvandring.nu har fyra förslag på hur civilsamhällets fortsatta arbete kan säkerställas:
De bidrag som det offentliga Sverige ger till civilsamhället bör vara långsiktiga, i syfte att ge dess aktörer förutsägbarhet och stabilitet.
De offentliga organ som ger bidrag till civilsamhället bör förenkla och standardisera bidragsprocesserna i syfte att minska byråkrati och spara resurser.
Regering och riksdag bör införa skatteincitament och ekonomiska fördelar för företag som stöder civilsamhället i syfte att uppmuntra mer privat engagemang.
Kommuner bör satsa på samarbeten med lokala föreningar, där kommunerna i utbyte mot volontärarbete ger finansiellt stöd till föreningarna.
Det är dags att vi alla inser att ett starkt civilsamhälle inte bara är en vinst för de som arbetar inom det, utan en vinst för oss alla.
Text: Nadim Ghazale, verksamhetschef, Nattvandring.nu
Comments