NILS-IVAR ODELBERG

Jag är en äkta Jämtlänning på 66 år. Född i Gäddede, en liten by i norra Jämtland, men sedan 2008 är jag bosatt i Östersund tillsammans med min fru Riitta.

På fritiden är det mina fyra barn och nio barnbarn som tar mycket av min tid och därefter har både jag och min livskamrat och kärlek Riitta skogen och fjällen som rekreation, så ofta vi har tid och möjlighet.

Barn och ungdomar har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför har jag under många år varit engagerad som fotbollstränare i både Sverige och Norge, fotbollsdomare, föreläst kring mobbing på skolor men också haft utbildningar inom SISU Jämtland/Härjedalen och i Nord-Tröndelag. Matlagning har och är också ett stort intresse och kanske då speciellt vilt.

Som medlem i stiftelsen nattvandring.nu’s styrgrupp är jag en av sex personer i landet som är stiftelsens ”förlängda arm”. Det innebär också att jag är kontaktperson och mentor för alla lokala grupper, inom stiftelsen nattvandring.nu, i Jämtland/Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Genom kontinuerlig kontakt med de lokala grupperna, politiker, tjänstemän, fältare och polisen kan vi skapa förutsättningar för en samverkan i god och positiv anda. En samverkan för ett positivt förebyggande arbete. Ett arbete som måste prioriteras och inte får handla om pengar. Barn och ungdomar är det viktigaste vi har.

I min roll är jag också kontaktlänk med några av våra norska grannars nattvandrargrupper. Bland annat Trondheim där jag varit på besök ett flertal gånger och nattvandrat. Men självfallet har även norrmännen varit över till oss i Östersund och nattvandrat t.ex. under Storsjö Yran.

En kvällspromenad med vänner och goda grannar som trygga vuxna, för våra barn och ungdomar, ger alltid näring till kropp och själ. Att få möjlighet att möta ungdomar, samtala, hjälpa, stötta är guld värt. Vi vuxna behövs där ute. Så mitt råd: Sök upp din närmsta grupp och ta en skön kvällspromenad tillsammans. Tack för ordet och vi hörs vidare.

Nils-Ivar

PS! På bilden har vi vandrat upp på Suljätten i västra Jämtland. Kallsjön och de norska fjällen i bakgrunden.