Sök
  • Stiftelsen nattvandring.nu

Vem är Jan Karlsen, ordförande i stiftelsen nattvandring.nu?


Jan Karlsen intervjuade jag via telefon då vi nu under rådande pandemi inte kunde ses. Visserligen känner jag Jan sedan 2008 då han tillträdde som ledamot i styrelsen men det är alltid kul att veta lite mer.


Jan Karlsen är göteborgare, har göteborgsk humor, gift, har vuxna barn och är numera boende i Floda, några mil öster om Göteborg.


Vad har du för bakgrund Jan?

- Till största delen av yrkeslivet har tiden varit inom polisen. Jag har tjänstgjort inom många olika delar allt från fotpatrullerande polis, radiobil, specialenheter, kriminalpolisen både på span och utredning, samt en lång tid som trafikpolis och längsta tiden som motorcykelpolis i 15 år. Var på väg till sjöpolisen när fackliga uppdrag kom emellan och som till slut ledde fram till att jag blev vald till ordförande för polisförbundet och verkade där under 12 år.


Genom åren som polis måste du har mött många olika människor, både glada och arga. Men vad, om du tänker bakåt, har varit det jobbiga och det svåra i din roll som polis?

- Under åren som motorcykelpolis blev jag tvungen att försöka vänja mig vid ond bråd död i trafiken under omständigheter som påverkade mig så att jag ofta blev påmind om hur skört ett liv är och med mycket tragik som påverkar så många. Jag tänkte ofta på att det inte är den omkomne som hade det svårt. Denne försvann in i en dimension som man inte kan ta på eller se men de efterlevandes sorg var lika monumental varje gång när man skulle lämna ett dödsbud. Jag har mött den rädda blicken när man sakta gick dem till mötes när budet skulle överlämnas